söndag 4 november 2012

November månads Modellbild/er

Denna gång skall vi titta på olika plåttåg fr 30, 40-talet. Märklin var mycket tidiga bl.a.olika tågsatser som tillverkades före kriget. De största tågtillverkarna var fr Tyskland m både urverks- & elmotor för växelström & sedemera likström. Skalan var ungefär i O:an, men här kunde storleken skilja iaf.
Här hemma fanns två stora fabriker som tillverkade plåttåg. En fabrik i Tranås och den mest kända; Skoglunds Fabriks AB i Gnosjö. Med både ånglok, personvagnar, rälsbussar m släp, räls mm.
Karl Bub fanns i Tyskland osv. HAG fanns oxå.
Visste ni förresten att Clas Ohlsson i Insjön, sålde plåttåg? Jodå, röda stora "ellok" f 3-skendrift med tyska modellmotorer. Vagnarna var svenskinspirerade, typ 40-tals.
Sweizska BUCO låg oxå långt framme m stora gröna lok och kvalitetsurverk m stor drivfjäder. Loken hade oxå "växellåda" f fram- och backdrift. Man "spikade" även lättmetallsrälsen på "riktiga" sliprar. Och på så sätt kunde man köra eldrift på BUCO.s spår. Smart tänk redan då!
Men sedan kom Märklin på stark frammasch. De hade först kraftig urverksdrift men sedemera kom 3-spårsdriften, med allehanda livsfarliga köraggregat för växelström. Alltifrån att skruva i en plugg i taklampans fäste till att köra i en propp i vägen och en glödlampa som motstånd i köraggregatet...250V.
Det karakteristiska för Märklinloken var att de mest efterliknade ellok.Både urverksdriften & de som gick på ström hade "växellåda" f fram- & backdrift. Men pantograferna var av ursel tillverkning och gick ofta sönder, varför många gamla modellok är i avsaknad av dem idag..Men liksom BUCO hade Märklin kraftiga  klockfjädrar i sina urverkslok.
Spårsystemen var ofta robusta när det gäller 3-skenrälsen m växlar och spårkors som tillbehör..
Plåtstationer fanns ju oxå med både belysning och även rörliga stinsar! En uppsjö av semaforer och tunnlar, likaså.
En del gjorda i böjd masonite med olika målade "bergformationer" i gips bl.a.. Märklin hade även plåttunnlar m litrogaferad färgsättning; mycket snygga och dyra att få fatt på idag.!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar